Träning och kurser – därför är det så viktigt

En hund som är understimulerad är ingen elak eller dålig hund, men genom att den inte har fått den motion eller mentala stimulans som den behöver kan den mer än gärna komma på olika bus. Detta är naturligtvis något som inte kommer att uppskattas av hundägaren och du kan få en hund som du behöver ha koll på dag som natt. Genom att se till att din hund får den träning som den behöver kan du också minimera risken för att den blir understimulerad. Ett bra sätt att ge din hund stimulans är genom att anmäla er till hundträningar eller lydnadskurser.

Det finns mängder med olika kurser och hundträningar som du kan anmäla dig själv och din hund till. Några bra exempel är lydnadskurser, något som vi rekommenderar att alla hundar, oavsett ras, bör testa på. Även agility är en hundsport som är mycket uppskattad. Din hund får möjlighet att träna och släppa lös all överskottsenergi, samtidigt som den får använda hjärnan. Det i sin tur kommer att ge dig en hund som är avslappnad, lydig och harmonisk.

Fördelar med hundträning

Det finns många orsaker till varför du bör gå en kurs tillsammans med din hund. Som tidigare nämnt så kommer den att få utlopp för sin energi, men du får också en hund som är mycket enklare att hantera till vardags såväl som i mer krävande situationer. En annan fördel är att du som hundägare inte behöver ha stenkoll på hunden under dygnets alla timmar, utan risk för att understimulansen ska få den att hitta på bus. Du får tid över till att ta hand om hemmet, läsa läxor tillsammans med barnen eller varför inte njuta av din Unibet bonus som ger dig mer pengar att spela för? Unibet erbjuder mängder med spel som bland annat betting på hundkapplöpning såväl som spelautomater med hundtema – något som lämpar sig utmärkt för hundälskaren!

Olika typer av hundträning

Vad finns det då för olika typer av hundträning som du kan använda dig av om du vill träna på egen hand och inte anmäla er till en kurs? Ja, alternativen är många och här nedan hittar du förslag på ett flertal olika alternativ.

  • Långlineträning
  • Signalträning
  • Klickerträning
  • Belöningsträning

På internet kan du hitta guider och information om alla olika typer av hundträningar. På så sätt är det enklare för dig att se vilken typ av träning som kommer att lämpa sig bäst för dig och din hund. Signalträning går t.ex. ut på att du tränar din hund att vara pålitlig när det kommer till inkallning såväl som när den går utan koppel. Signalträning bygger på samma metod som klickerträning. Du som hundägare sänder ut ett ljud, t.ex. ett klick, vilket signalerar till hunden att den har gjort något riktigt bra och att en belöning kommer.

Ett väldigt vanligt missförstånd är att du bara behöver träna hunden tills den kan sin färdighet och därefter är den ”tränad” för livet. Det stämmer inte. Hundens olika färdigheter kan ses som en färskvara och det betyder att du som hundägare kommer att behöva underhålla träningen, gärna varje dag eller åtminstone så ofta som möjligt. Det betyder inte att du måste träna hunden hårt alla dagar i veckan. Låt det istället genomsyra er vardag, t.ex. när hunden ska äta, gå ut och kissa eller gå ut genom er vanliga ytterdörr.