Populära hundraser

Det finns mängder med härliga hundraser i Sverige. Vissa är ”svenska”, andra har sitt ursprung i andra länder. Även om en hund alltid är en hund, så har de olika hundraserna varierande utseende, egenskaper, färger och beteenden. Ingen hundras är den andra lik, och tur är väl det. Precis som när det kommer till människor är det alltid bäst med variation. Vad tråkigt livet skulle vara annars.

I Sverige finns det några hundraser som är lite mer populära än andra. Bland annat så är labradoren väldigt uppskattad, såväl som schäferhunden och Golden retrievern. Dessa hundar är snälla, har ett stort hjärta, är intelligenta och väldigt lojala. Kanske är det just därför som de också lämpar sig så bra som familjemedlemmar i hushåll med mindre barn.

Listan kan verkligen göras lång, men här kommer vi att fokusera på två hundraser som är minst lika uppskattade, men som kanske inte får stå i strålkastarljuset precis lika mycket. Det är bland annat Flat coated retriever, och Whippet hunden.

Flat Coated retriever

Den här hundrasen är mycket trevlig som sällskapshund såväl som i samband med jakt. Hundrasen har sitt ursprung i England, men syns flitigt till i många andra delar av världen, inte minst i Sverige. När det kommer till jakt så är hunden väldigt duktig att vara fågelapportör, vilket den också har fått göra under en lång tid tillbaka i tiden. Det var runt cirka tidigt 60-tal som rasen först gjorde sin entré i Sverige och sedan dess har intresset för rasen bara fortsatt att öka.

I grund och botten så är Flat coated retriever en jakthund. Rasen fungerar utmärkt att arbeta efter skott och brukar vara riktigt duktig på att apportera småvilt såväl som fågel. Några av rasens bästa egenskaper (och orsaken till varför den är så lämplig vid jakt) är kanske främst hur aktiv och energisk den är, men en aktiv hund är också i behov av mycket fysisk och mental träning för att kunna må bra. Som tidigare nämnt fungerar rasen utmärkt som sällskapshund för den som inte vill använda den inom jakt. Här är det dock viktigt att man då tänker på att sysselsätta hunden dagligen och ge den stimulans. Rasens mångsidighet har gjort den till en stor favorit för den som gillar hundsportsgrenar. Flat coated retriever lämpar sig nämligen mycket bra inom alla tävlings- och träningskategorier.

Egenskaper

Är du på jakt efter en hund som kommer se till att ditt humör hålls på topp och att din hälsa blir bättre? Då är det en Flat coated retriever som du kanske bör fundera på. Hundrasen är godmodig såväl som den är livlig och full av energi. Den är också väldigt mån om att göra sin ägare lycklig, vilket betyder att den är enkel att träna och mycket arbetsglad. Hunden vill mer än gärna sättas på uppgifter, så om du vill ha en trevlig och snäll hund som älskar att träna tillsammans med dig så har du med största sannolikhet hittat dig en bra livskamrat i Flat coated retrievern.

Det man däremot måste tänka på när det kommer till denna hundras är att den är otroligt social. Det betyder att den inte mår bra av att lämnas ensam för länge och för ofta. Är det så att du befinner dig på arbetet under långa dagar så behöver du se till att ordna sällskap till din hund för att den ska må bra.

Whippet

Whippet är en hundras som har levt sida vid sida med människor under otroligt många år. Det var dock inte förrän under år 1890 som den godkändes som ras och då av den engelska kennelklubben. Whippethunden har långsamt men säkert avlats fram för att kunna springa väldigt fort och väldigt länge. Det är just därför som den har fungerat så bra på kapplöpningsbanan såväl som i samband med harjakt. I Svenska Kennelklubbens stambok skrevs den dock inte in förrän år 1914.

Än idag är hundrasen otroligt populär i samband med hundkapplöpning, men den är också en trogen familjemedlem och en utmärkt sällskapshund som passar bra ihop med andra djur och barn. Rasen hamnar inom kategorin vinthund och de används ofta i samband med jakt. Den stora mångsidigheten hos hundrasen har gjort den till ett mycket uppskattat alternativ för alla som vill ha en bra kompis, såväl som för den som vill träna agility, ställa ut sin hund, träna viltspår, lydnad eller andra hundsportsgrenar. Det man däremot bör tänka på är att rasen inte är renodlad som lydnadshund. Den behöver mycket fysisk såväl som mental stimulans och kan väldigt snabbt blir uttråkad av just lydnadsträning.

Egenskaper

Whippethunden är vanligtvis väldigt stabil, glad och öppen som hundras. Den har en harmonisk inställning till livet såväl som till sin omgivning. Det här är en social hundras som älskar att få vara med där det händer, oavsett om det är att ligga slängd på sängen med dig en söndagseftermiddag eller hika uppe i bergen. Som vuxen är hundrasen vanligtvis väldigt lugn när den befinner sig inomhus och den är även tystlåten, något som många uppskattar. När den väl får sätta tassarna utanför dörren är det dock fart och fläkt som gäller.

Den lilla Whippet-valpen bör du dock ha större koll på inomhus. Hundrasen är väldigt smart även som valp och kommer mer än gärna på en och en annan uppfinningsrik idé som kanske inte alltid kommer att uppskattas av hundägaren. Den är också mycket pigg och alert, men otroligt snäll, kärleksfull och trevlig.