Att tänka på som uppfödare och kennelägare
Att föda upp hundar och att ha en kennel kan vara ett rent drömjobb för den som verkligen gillar hundar. Men man bör inte tro att det bara är en dans på rosor för så är absolut inte fallet. Att ha en uppfödning tar väldigt mycket tid och den kräver en hel del arbete. Man ska inte heller räkna med att kunna ha kenneln som arbete på heltid. Så stora blir i regel inte inkomsterna. Man bör därför se till att man har möjlighet att sköta ett annat arbete vid sidan av sin uppfödning. Men vad mer behöver man tänka på?
Var ska man ha sin kennel?
Den kanske allra första saken man bör ha koll på är var man vill ha sin kennel eller uppfödning. Ska man ha den i det egna hemmet måste man bo ganska stort, annars kan det bli svårt att ha många hundar där. Man måste också tänka på att man i så fall ska ta emot valpköpare i det egna hemmet, kanske på obekväma tidpunkter. Om man har möjlighet att ha kenneln på annan plats kan det alltså vara bra. Ett stort plus med det är att man i regel också kan göra omgivningen mer lättstädad. Hundurin som rinner ner i ett gammalt trägolv blir omöjligt att få bort utan att riva hela golvet.
Avla på rätt hundar
Man måste sedan se till att man avlar på rätt hundar. När man väl har kommit på vilken ras man vill ha i kenneln eller uppfödningen måste man se till att få tag i bra individer inom rasen. Avelshundarna bör följa rasens standard så bra som möjligt. Hundarna ska inte heller ha några sjukdomar eller skador som kan gå i arv.
Hitta rätt valpköpare
När man väl fått valpar är det dags att hitta valpköpare om man inte har tänkt behålla hela kullen själv. Det kan vara klokt att leta valpköpare i god tid så att man inte står där med valpar man inte har möjlighet att ta hand om. Det är dock inte bara att sälja hundarna till första bästa köpare utan man bör se till att de blivande hundägarna verkligen är lämpliga. De bör inte ha några djurförbud och det är också en fördel om de har lite erfarenhet av den aktuella rasen.
Hygien i kenneln
När det gäller kennelns hygien bör man vara lite extra noga. Med rätt städning kan man minska risken för att sjukdomar kommer in i kenneln. Dessutom ger en välstädad omgivning ett bättre intryck när valpköparna kommer.
Behöver man tillstånd?
Om man bara vill ta någon enstaka kull och det inte blir så många valpar som man säljer behöver man inget tillstånd för att driva kenneln. Är det däremot så att man vill ta flera kullar behöver man tillstånd från länsstyrelsen i det aktuella länet.